Razglasitev dobitnice festivalne književne nagrade »velenjica – čaša nesmrtnosti 2020« za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v XXI. st.


© foto Jurij Vižintin  © arhiv UVKF

 

Velenjska knjižna fundacija, ki v Velenju že devetnajst let organizira Lirikonfest – književno srečanje z mednarodnimi gosti in uglednimi festivalnimi nagradami ter priznanji, razglaša ob svetovnem dnevu poezije prvega izmed letošnjih lavreatov.

Petnajstič podeljeno književno nagrado »velenjica-čaša nesmrtnosti« za vrhunski pesniški opus za odrasle v XXI. st. letos prejme pesnica Lidija Dimkovska.   

Književnica (pesnica, pisateljica, esejistka), književna prevajalka, kritičarka in literarna znanstvenica Lidija Dimkovska, roj. 1971 v Skopju, kjer je končala študij primerjalne književnosti in na univerzi v Bukarešti doktorirala iz romunske književnosti,  od leta 2001 živi in ustvarja v Ljubljani. Objavila je šest pesniških zbirk ter tri romane. V makedonski jezik prevaja slovensko in romunsko književnost. Njena dela so prevedena v številne tuje jezike. Mdr. je uredila antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji Iz jezika v jezik (2014). – Pesmi piše v makedonščini (za knjižne izdaje v slovenščini jih je prevedel njen soprog, pesnik Aleš Mustar). – Lidija Dimkovska s svojo poezijo gradi mostove med več kulturami in jeziki. Njen »slovensko« prepoznavni pesniški jezik, prepleten z religijskimi in mitološkimi simboli ter nadrealističnimi elementi, ki sestopajo v realistični svet z vsakodnevnimi bivanjskimi vprašanji, odlikujeta svežina in živahnost z mero duhovitosti oz. samoironije. Njene pesmi prežema aktualna družbena kritika (konkretno naslovljena vprašanjem sedanje migracije, zbirokratiziranemu XXI. st., »nacionalnemu pohlepu, čustvenemu stradanju pri odraslih in otrocih, grožnjam pozabljanja zgodovine« idr.). Z vrhunskima pesniškima zbirkama pH nevtralna za življenje in smrt (2012) in Črno na belem (2017), objavljenima v zadnjih desetih letih, je Dimkovska več kot dokazala, da si naslov »slovenska pesnica« zasluži ravno toliko kot stanovski kolegi, ki so se v tej državi rodili. 

 (Strokovno-umetniški sosvet UVKF za podelitev književne nagrade velenjica - čaša nesmrtnosti 2020)

* * *

Festivalna nagrada VELENJICA - ČAŠA NESMRTNOSTI, ki jo od leta 2006/2007 na Akademiji Poetična Slovenija podeljuje Velenjska knjižna fundacija oz. Lirikonfest Velenje, je vseslovenska književna nagrada za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v XXI. st., ki pomembno zaznamuje novejšo umetniško literaturo in je v zadnjih desetih letih avtorsko izkazan z najmanj dvema v slovenskem jeziku knjižno objavljenima vrhunskima pesniškima zbirkama za odrasle, najmanj enim samostojnim knjižnim prevodom poezije za odrasle (izdano v tujini) ter v zadnjih treh letih z najmanj eno predstavitvijo v festivalni antologiji Rp. Lirikon21 oz. branjem na Lirikonfestu. Sosvet za nagrado vrednoti pri izboru nagrajenca tudi avtorjevo celovito osebnostno držo.

Nagrado so doslej prejeli: Andrej Medved (2006, p. n.), Milan Vincetič (2007), Milan Dekleva (2008), Vinko Möderndorfer (2009), Boris A. Novak (2010), Milan Jesih (2011), Peter Kolšek (2012), Zoran Pevec (2013), Esad Babačić (2014), Maja Vidmar (2015), Peter Semolič (2016), Tone Škrjanec (2017), Iztok Osojnik (2018) in Uroš Zupan (2019). – Nagrada je istemu pesniku/pesnici praviloma podeljena samo enkrat (izjemoma dvakrat za vrhunski pesniški opus v novih desetletjih).

Nagrada je izkazana z umetniškim bronastim kipom (stvaritev akad. kiparja Jurija Smoleta) in festivalno listino; med letoma 2013 in 2018 je bila pospremljena z nagradno knjižno izdajo 50 izbranih pesmi iz nagrajenčevega desetletnega pesniškega opusa za odrasle v XXI. st.; od leta 2019 je nagrada ponovno denarna (3000 eur).    

Sosvet za nagrado je ob lanskem Lirikonfestu (2019) za dvoletno obdobje (2019 in 2020) izmed 21 širše nominiranih ožje nominiral za nagrado v letih 2019 in 2020 štiri pesnike/pesnice z vrhunskimi desetletnimi pesniškimi opusi za odrasle v XXI. st.: Lidijo Dimkovsko (letošnja lavreatka), Miklavža Komelja, Barbaro Korun in Uroša Zupana (lavreat 2019). – Sosvet za nagrado bo med majem 2020 in marcem 2021 širše in ožje nominiral kandidate za festivalno nagrado za naslednje dvoletno obdobje (2021 in 2022).

* * *

Poleg osrednje festivalne nagrade velenjica - čaša nesmrtnosti bodo na letošnji Lirikonfestovi Akademiji Poetična Slovenija (predvideni konec maja, a zaradi nepredvidenega konca pandemije morda prestavljeno na september) četrtič podelili nagrado »krilata želva« za najboljši slovenski potopis, knjižno objavljen v preteklem letu (nagrajenec_ka bo znan_a 23. aprila). Že sedemnajstič bo podeljen častni naslov »ambasador slovenske književnosti in jezika« oz. »mednarodna Pretnarjeva nagrada«; štirinajstič bodo podelili prevajalsko priznanje »Lirikonov zlát« za vrhunske festivalne prevode novejše poezije za odrasle (predstavljene v 16. letniku festivalne antologije Lirikon21); prvič pa bodo letos na velenjskem »festivalu liričnega in potopisnega občutja« podelili tudi priznanji »mlada želva« in »modra želva« za najboljša kratka potopisa mladih in izkušenih popotnikov (nagrajenec in dobitniki priznanj bodo znani 9. maja). 

Letošnji – 19. Lirikonfest si je za književno omizje zadal temo »Babilonski in slonokoščeni stolpi pesniško-potopisnega omamljanja« ter festivalno izbranim enaindvajsetim slovenskim in tujim pesniškim in potopisnim ustvarjalcem, književnim prevajalcem (zlasti poezije XXI. st.), mednarodnim posrednikom idr. vabljenim zastavil aktualna vprašanja za debatne refleksije: Prazne strani slovenske/evropske literature XXI. st.: enoinistost, prepotentnost in egoizem, androcentrizem : ginocentrizem ter centralizem književnega ustvarjanja? – Dvom, strah in pomen poezije v času pandemije v XXI. st.?  

Več o letošnjem Lirikonfestu in lavreatih na spletnih straneh Velenjske knjižne fundacije – www.lirikonfest-velenje.si

Ustanova Velenjska knjižna fundacija (UVKF)
Lirikonfest Velenje (2020)
Uredništvo Rp. Lirikon21
Ivo Stropnik, vodja festivala, glavni in odg. urednik UVKF

V Velenju, 20. marca 2020

Večletni glavni pokrovitelj festivala: Mestna občina Velenje

Velenjska knjižna fundacija, Stari trg 26, Velenje / T 03 5870 920 / lirikonfest@gmail.com  / www.lirikonfest-velenje.si