Ob svetovnem dnevu poezije (21. marec): pesniški pogovorni večer s Petrom Semoličem – dobitnikom Lirikonfestove nagrade velenjica-čaša nesmrtnosti 2016


Velenjska knjižna fundacija, Mednarodni Lirikonfest Velenje in Čitalnica Pri pesniški duši vabimo ob dnevu poezije – 21. marca 2017, ob 18. uri v Hišo mineralov in gostujoče literature na pogovor s pesnikom Petrom Semoličem – lanskim dobitnikom Lirikonfestove nagrade velenjica-čaša nesmrtnosti za vrhunski 10-letni pesniški opus v XXI. st.

Peter Semolič (1967) je vrhunski slovenski pesnik, avtor 14 pesniških zbirk. Je tudi pripovednik, dramatik, esejist, književni prevajalec in urednik. Za umetniško delo je mdr. prejel Jenkovo nagrado (1997), kristal Vilenice (1998), nagrado Prešernovega sklada (2001) in nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti (2016).

V lirični pogovorni urici z Ivom Stropnikom in Urško Zupančič bo pesniški gost razkrival »planet z lastno svetlobo« – poezijo in njen smisel danes.

»Žal je povečini tako, da se poezija znajde v žarišču javnega pogleda iz razlogov, ki niso pesniški ali pa so poeziji celo skrajno tuji. Smisel poezije namreč ne vidim v izpolnjevanju te ali one družbene vloge. Poezija vstopa v različne vloge, vendar v svetu, ki mu vlada ekonomistična pamet, deluje nebogljeno in nesmiselno. Toda prav v tej nesmiselnosti leži njen smisel.« (Peter Semolič)

Prisrčno vabljeni! Za Lirikonfestov abonma »Požiram knjige« in izven (vstop prost)