Želva Bogdana: nova velenjska slikanica


VELENJSKA ČOKOLADA S KNJIGO 

Velenjska knjižna fundacija je v knjižni zbirki Čokolada s knjigo ob začetku novega šolskega leta 2018/2019 izdala slikanico Želva Bogdana, stvaritev dveh velenjskih ustvarjalcev – avtorja pesmi za otroke Andreja Podvratnika in ilustratorke Katarine Aman.

Iz vsebine. Bine si močno želi želvo in mama mu jo kupi. Presrečen jo boža in se igra z njo, vendar le nekaj dni, potem pa jo iz dneva v dan bolj zanemarja in raje »visi za računalnikom«. Želvica Bogdana ga žalostna zapusti in gre iskat novi dom, nove prijatelje. Tava po širni Šaleški dolini, kjer doživi polno dogodivščin: poda se na Velenjski grad, v velenjskem Sončnem parku spozna čebelico Bredo, na prvi pogled se zaljubi v polža, ob Škalskem jezeru se spoprijatelji z ribičem Ivanom in njegovim kužkom … Z balonom se poda k sorodnikom v Maribor, od tam pa s hitrim vlakom na potep v Ljubljano (na Ljubljansko barje, Ljubljanski grad …), kjer spet najde nove prijatelje, psička Pazija idr. A domotožje želvico Bogdano kmalu prikliče domov – v Velenje, kjer ob Velenjskem jezeru na Pikinem festivalu konec septembra sreča veliko otrok in med njimi spet objame svojega Bineta. ­– Dobrodušno šaljive pesmi, ilustrirane z otroškim očem toplimi vodenimi barvami, bodo zagotovo razveselile in nasmejale mlade bralce (od 5 do 8 leta starosti, pa tudi mlajše in starejše). Poučna zgodba z ilustriranimi pesemskimi besedili prinaša želvjo in še čigavo ugotovitev: Marsikje je lepo, v Velenju pa je najlepše! 

Izvirna slovenska slikanica, 44 str., format 22 x 22 cm, trda vezava; oblikoval Sebastjan Kurmanšek, uredil Ivo Stropnik. 

Izid: konec avgusta 2018 (v pozdrav novemu šolskemu letu) 

www.uvkf.si / kabinet@uvkf.si