LIRIKONFESTOVE DVAJSETINKE (18): Sonja Porle


Sonja Porle (foto Žiga Koritnik) 

Velenje v čašah poezije, 17. in 18. junija 2020 
Velenjska knjižna fundacija in Čitalnica Pri pesniški duši
19. LIRIKONFEST VELENJE – festival liričnega in potopisnega občutja, književno srečanje z mednarodnimi gosti

Sonja Porle
(predsednica žirije festivalne nagrade »krilata želva 2020«
za najboljši slovenski potopis, knjižno objavljen v preteklem letu;
književna gostja 19. Lirikonfesta Velenje (2020))

O potopisnem občutju  

            Potopisi imajo v sebi nek primaren, neubranljiv šarm, malone bajeslovno moč. Tako kot pravljice, ki so jim potopisi s predvidljivo preprosto strukturo pripovedovanja tudi dejansko podobni, nam omogočajo ali vsaj obljubljajo beg iz stvarnosti; nekam daleč daleč stran za sedmero gora, morij in obzorij v pisani svet domišljije. Prav zaradi tega jih tako zelo radi beremo in smo jim celo pripravljeni verjeti na besedo.

            A žal potopisi svojo obljubo malokdaj izpolnijo! Kakovostni potopisi so od nekdaj in povsod, pri nas pa še prav posebej, sila redek pojav, medtem ko so se malomarno in dolgovezno napisani ustoličili kot norma potopisne zvrsti. Saj je videti, da večina potopiscev meni, da je dovolj, če povedo, kaj so na poti videli in doživeli, ne zanima pa jih, kako doživeto opisati. Skoraj ponosno se namreč izogibajo leposlovnih stilov in manir izražanja. Kakor da se bojijo, da bi se utegnili z njimi izneveriti (sicer neobstoječi) objektivni resnici. Toda če je pred sto leti, ko je bil svet velik, pustolovščine pa niso bile tako za lase privlečene, kot so dandanes, dobesedno in premočrtno opisovanje poti in ovir na poti morda zadostovalo, danes kratko malo ni več dovolj, kaj potopisec beleži, temveč je pomembno kvečjemu to, v kolikšni meri mu je z notranjimi podobami uspelo naslikati zrcalno podobo sveta, o katerem pripoveduje.

                Z bolj preprostimi besedami bi se temu dalo reči, da je lahko verodostojen samo dovolj dobro in premišljeno napisan potopis. Ker je prostora za izboljšave – kot že rečeno – veliko, to pomeni, da se lahko potopisu pišejo samo boljši časi. – Lirikonfestova »krilata želva« zdaj že štiri leta pridno dela na tem!

Lirikonfestovo podnebje 2020