Lirikonfestovo spletnodebatno književno omizje 2017 – refleksije o liričnem avanturizmu (1): Urška Zupančič


LIRIKONFESTOVO SPLETNODEBATNO KNJIŽEVNO OMIZJE 2017
 Refleksije o liričnem avanturizmu (1)
POEZIJA = POTOVANJE / AVANTURIZEM = POEZIJA

URŠKA ZUPANČIČ: LITERATURA – NAJVEČJA PUSTOLOVŠČINA

Zakaj bi nekdo zapustil vse, kar mu je znano in ljubo, ter se odrekel udobju in stabilnosti, da bi se odpravil v neznano? Avanturizem, v takšni ali drugačni obliki, buri duhove že od nekdaj. Romantično sanjarjenje o daljnih deželah, premikanje meja mogočega in konec koncev premagovanje samega sebe, je v mislih mnogih ljudi, vendar pa precej manjše število naredi korak iz pasivnega v aktivno. Kakršnokoli izstopanje iz splošno sprejetih družbenih meril namreč s seboj prinaša posledice, saj takšni ljudje hitro obveljajo za nedorasle posameznike, ki živijo v fantazijskem svetu in s svojimi aktivnostmi bežijo pred odgovornostjo.

Neizogibno, raziskovanje  zahteva tudi, da se soočimo z lastnimi predsodki in pogosto tudi predsodki drugih ljudi. Zreti neznanemu v obraz in premagati globoko zakoreninjene predsodke, je herkulska naloga. Kaj šele, če se to neznano nahaja v tebi. Tako popotnik v tuji deželi kot pesnik, ki raziskuje meje razumevanja in ustvarjanja in s potovanjem vase dokaže, da je še vedno pustolovec. Kaj bi lahko bilo še bolj vznemirljivega kot neraziskani predeli človeške duše? Literatura – največja pustolovščina, ki poveže poezijo in avanturizem.

Iz njiju se (včasih) rodi potopis in s seboj prinese velika pričakovanja, kajti (ne)sorazmerje liričnega v potopisnem se lahko izkaže za nevarno. Še posebno v današnji potrošniški družbi instantne gratifikacije, ko bi navsezadnje lahko vse sproti prebirali na spletu. Pripoved, ki jo prinaša takšna knjiga, se mora torej res izkazati. Podatke o cenah, zgodovini, podnebju, kulinariki in podobnih stvareh lahko zelo hitro najdemo s preprostim brskanjem, čeprav didaktični elementi pomagajo pri umeščanju v kontekst, vendar pa tista skrita esenca, ki je očem nevidna, kot bi rekel neki deček, ki je zares potoval po planetih (ti sicer niso imeli lastne svetlobe), ostajajo zgodbe oz. ljudje.

Na prvi pogled se zdi, da je nemogoče, da bi nas lahko karkoli združevalo z osebo, ki živi popolnoma drugačno življenje na drugem koncu sveta, v drugačni kulturi, z drugačnimi vrednotami … Prebiranje njihovih zgodb je eksotičen eskapizem, dokler se počasi ne začne oglašati drug glas, ki prepozna nespremenljivo človeško željo po ljubezni, varnosti in stabilnosti, ki presega barvo kože, religijo in politična prepričanja.

V tem narobe svetu, ki ga preplavljajo nevednost in nestrpnost ter sovražni govor, bolj kot kadarkoli prej potrebujemo ljudi, ki bodo sposobni premagati morebitne izrazno-prevodne nemoči liričnega avanturizma in s svojim zgledom ter besedami pokazati pot tudi drugim.

Urška Zupančič, uredniška in programska pomočnica vodje Lirikonfesta,
koordinatorica spletnega književnega omizja

DEBATIRAJ / REPLICIRAJrefleksije na debatna izhodišča in replike na spletno objavljene refleksije Lirikonfestovega književnega omizja o »liričnem avanturizmu« pošljite na lirikonfest@gmail.com

Lirikonfestova galerija / Ksenija Mikor / 21 pogledov na lirični avanturizem (1)