Knjižna zbirka Vélnica


 Najava nove knjige / IZ JESENSKE KNJIŽNE PEČICE pri Velenjski knjižni fundaciji (september 2021) // Aco Ferenc: BEG Z LASTOVKAMI / roman z dogajanjem na Šaleškem v 70-ih / Obseg 492 str.; trda vezava / Izdala Velenjska knjižna fundacija v knjižni zbirki Velnica (knjige z velenjsko noto); urednik Ivo Stropnik / Oblikovalska in tehnična ureditev Nuša Fužir / Izid knjige je omogočila Mestna občina Velenje / V samopostrežnem nakupovalnem knjigomatu Knjigolin21 (pred knjižnim depojem UVKF v arkadnem prehodu poslovne stavbe na Starem trgu 35 v Velenju): od 23. septembra dalje / Cena knjige: 20 eur / Knjiga bo v pogovoru z avtorjem (ob pečenem kostanju) predstavljena v oktobru. / –– Čestitke avtorju za njegov knjižni prvenec (v zrelih letih)! –– (IvoS, UVKF)

V novi knjižni zbirki VELNICA (leposlovje z velenjsko noto, ur. Ivo Stropnik) je te dni izšel kratki roman »JUTRI«, knjižni prvenec Velenjčanke/Škalčanke KATJE KRK. – Knjiga bo priložnostno predstavljena čez poletje, v založniškem paketu treh letošnjih knjižnih prvencev leposlovja (Krk, Pratnekar, Ferenc), ki letos izidejo pri Velenjski knjižni fundaciji, pa v septembru – prazničnem mesecu MO Velenje, ki mdr. omogoča/financira založniški program Velenjske knjižne fundacije. – Roman JUTRI Katje Krk (z dogajanjem na Šaleškem) bo v velenjskem samopostrežnem nakupovalnem knjižnem avtomatu KNJIGOLIN21 (na Starem trgu 35) od 1. avgusta dalje. – Čestitke avtorici in vabljeni k poletnemu branju z velenjsko noto! --- (info KP/TP-27721)

* * *

          Čas po drugi svetovni vojni je zaznamoval ljudi in našo deželo – tudi Šaleško dolino. Kot je napisala avtorica v uvodnih besedah, je bilo takrat izseljenstvo pogojeno z odklanjanjem tedanjega političnega režima in z željo po boljšem, svobodnejšem življenju.
      Protagonistka romana je petinštiridesetletna honorarna novinarka Špela Sinica, ki je sicer zaposlena na osnovni šoli, a ji delo ne predstavlja več izziva; je ločena in ima dva odrasla sinova. Ko dobi novinarsko delo, se odpravi v Škale pri Velenju, z namenom, da opravi intervju s starejšo gospo Frančiško (Fani) Franko. Avtorica nas intrigantsko popelje v nadaljnje dogajanje s tem, ko Fani izrecno izrazi željo, da intervju opravi ravno Špela.
         Dogajalni prostor romana je Velenje oziroma njegova okolica v prepletu današnjega, sodobnega časa, ki se zavrti v preteklost – v čas po drugi svetovni vojni.
      Osrednja pripoved predstavi Fanino življenjsko zgodbo, v katero avtorica spretno vplete tudi skrivnostno Nežo Pleternik in njeno življenjsko usodo.
          Avtorica prepleta Fanino in Nežino zgodbo s Špelino ter jo stopnjuje s skrivnostnim dogajanjem in odkrivanjem družinskih korenin Špele, ki na koncu najde svojo širšo družino, sklene novo prijateljstvo ter najde ljubezen.
         Bralcu bo roman zlezel pod kožo z avtoričinim lahkotnim slogom pisanja, z zanimivimi dialogi in skrivnostnostjo, pa tudi z ljubezenskim zapletom ter lokalnim zgodovinskim dogajanjem. – (VJZ)

* * *

         Zgodbe Jutri ne bi nikoli bilo, če mi pod prste ne bi prišla zapisana življenjska izpoved Jureta Kodruna, ki sem ga vse življenje klicala stric Jurček. Vsakič, ko je prišel na obisk v Slovenijo, je bil to zame in druge velik dogodek.
          Nekoč me je naučil, kako z žvižganjem oponašati žvrgolenje ptic; takrat sem naokoli še tekala s prevelikimi škorenjčki in frufru frizuro.
        Danes govori slovensko večina njegove velike, sicer francosko govoreče družine, saj je sinove, vnuke in tudi pravnuke vztrajno učil tudi svojega maternega jezika. Življenje zavednega Slovenca v Belgiji se je končalo v visoki starosti.
       Nastanku romana so botrovale tudi pripovedi krajanov iz Škal, ki jih je društvo Revivas zbralo v zborniku Škalske zgodbe. Te zgodbe pričajo o mnogih lepih in manj lepih usodah nekdaj živečih na Škalskem griču. Med njimi je tudi javnosti premalo znana življenjska pot fotografinje Fani Vrabec, ki je v romanu vdahnila dušo liku Neže.

(Katja Krk, avtorica romana Jutri)