Sveže IZ POLETNE KNJIŽNE PEČICE pri Velenjski knjižni fundaciji


 Sveže IZ POLETNE KNJIŽNE PEČICE pri Velenjski knjižni fundaciji (avgust 2021) // Dona Pratnekar: V GLAVI ZIDAM MESTO / trinajst ilustriranih zgodb (za otroke/mlajšo mladino in starejše) / Napisala in ilustrirala Dona Pratnekar / Izdala Velenjska knjižna fundacija v knjižni zbirki Čokolada s knjigo, urednik Ivo Stropnik / Oblikovalska in tehnična ureditev Sebastjan Kurmanšek (Opa!celica) / Izid knjige je omogočila Mestna občina Velenje / Knjiga bo predstavljena v septembru - prazničnem mesecu MO Velenje, v velenjskem samopostrežnem nakupovalnem knjigomatu Knjigolin21 (na Starem trgu 35) pa bo od 1. septembra dalje. – Čestitke avtorici za njen knjižni prvenec! --- (UVKF)

* * *

       Dona Pratnekar (1992) je diplomirala iz angleške književnosti in umetnostne zgodovine. Kot ilustratorko, literarno ustvarjalko in glasbenico smo jo srečali že na več samostojnih in skupinskih likovnih razstavah ter v drugih umetniških udejstvovanjih.
        Likovno se je izpopolnjevala pri akad. slik. Rudiju Španzlu (poletna slikarska in grafična šola Chiaroscuro), štiri letnike v umetniški gimnaziji pri akad. slik. Ratimirju Pušelji (Gimnazija Celje – Center) ter poštudijsko pri Mateju Čepinu.
          Poleg likovnega in literarnega ustvarjanja občasno uglasbuje poezijo in prevaja besedila za različne glasbenoumetniške performanse. Živi in ustvarja med Velenjem in Celjem. Zbirka trinajstih pravljičnih zgodb V glavi zidam mesto, pospremljenih z njenimi ilustracijami, je njen prozno-ilustratorski knjižni prvenec. – (UVKF)

* * *

O ilustriranih pravljičnih zgodbah Done Pratnekar

        Raznovrstni motivi ilustracij k pravljičnim zgodbam Done Pratnekar izražajo izjemno sposobnost opazovanja sveta in hkrati upodabljanja lastnih domišljijskih konstruktov. Osnova njenih ilustracij je risba, polnilo pa mešanica pigmentov v akvarelu. Ozadja navadno krasijo različni prelivajoči se odtenki, ki so včasih nežni in bledikavi, ponekod pa intenzivni in naravnost sijoči. Razgibana paleta barv ne pomeni zgolj to, da nas slike očarajo s svojo prikupnostjo in pisanostjo, temveč jasno priča tudi o spretni uporabi barvne perspektive. Posebej opazna je naklonjenost do upodabljanja narave in še posebej živali, pri katerih se umetnica velikokrat hudomušno poigra z njihovo simboliko. Sicer pa se vsebinsko in formalno ob celotnem naboru naslikanih stvaritev znajdemo v malem morju nasprotij. Dona zna mojstrsko doseči, da na njenih slikah zaživi širok spekter motivov, od veličastne katedrale do preproste ute ali lične kopalnice, od bogatega vrta do puste savane, od natrpanega dvorišča do prostrane pokrajine s samotno graščino, od mitoloških bitij do popolnoma vsakdanjih, majhnih in obskurnih sostanovalcev ljudi.
            Potopimo se lahko v krasne vizualizacije magičnega realizma ali pa tudi čisto navadne stvarnosti. S sanjavimi odtenki modrine lahko odpotujemo v Središče človeka, z barvitimi baloni pa vse do žarečih in igrivih Nebesnih pristanov. – (mag. Tina Ritlop)