Lirikonfestovo spletnodebatno književno omizje 2017 – refleksije o liričnem avanturizmu (5): Urška Zupanec


 LIRIKONFESTOVO SPLETNODEBATNO KNJIŽEVNO OMIZJE 2017
 Refleksije o liričnem avanturizmu (5)
 POEZIJA = POTOVANJE / AVANTURIZEM = POEZIJA
 Izrazno-prevodne nemoči liričnega avanturizma?

URŠKA ZUPANEC: ALI JE POEZIJA AVANTURIZEM? KAJ PA PREVAJANJE POEZIJE?

Slovenci naj bi bili pregovorno narod pesnikov. Če pogledamo hiperprodukcijo, ki trenutno zaznamuje slovensko poezijo, bi lahko morda tej tezi celo pritrdili. Vendar pa je ob poplavi pesniških zbirk, tistih, ki te s svojo silovitostjo res odplavijo čez meje znanega sveta, precej manj. Morda je celo bolj kot pisanje poezije pri nas avanturistično njeno branje, saj je študija o slovenski bralni kulturi iz leta 2014 pokazala, da le majhen delež anketiranih (4 %) med slovenskimi knjigami najraje bere poezijo. In prevajalec mora biti seveda najprej dober bralec. V poezijo se moraš kot prevajalec potopiti, jo vdihniti, moraš jo slišati, razumeti, videti njene podobe in jo občutiti.

Poezija, ki me nagovori, mi pokaže tisto, za kar se je zdelo, da poznam, v čisto novi luči. Lahko rečem, da mi odstira nove svetove in v tem je gotovo nekaj pustolovskega. In da ne pozabimo še zadnje pomembne sestavine avanturizma – nevarnosti. Poezija naj bi (za razliko od drugih umetniških izrazov), kot je ugotovil v svojih raziskavah profesor milanske univerze Pier Luigi Sacco , celo negativno vplivala na naše zdravje! Torej, mogoče bi morali na Lirikonfest nalepiti obvestilo: »Minister za kulturo opozarja: uživanje poezije lahko škoduje zdravju.« In ker nas seveda prepovedane stvari privlačijo, bi bil morda to tudi dober ukrep za izboljšanje bralne kulture.

Urška Zupanec – Lirikonfestova lavreatka – Lirikonov zlat 2017
mednarodno festivalno književno priznanje za vrhunske revijalne prevode poezije XXI. st.

DEBATIRAJ / REPLICIRAJrefleksije na debatna izhodišča in replike na spletno objavljene refleksije Lirikonfestovega književnega omizja o »liričnem avanturizmu« pošljite na lirikonfest@gmail.com 

Lirikonfestova galerija / Ksenija Mikor / 21 pogledov na lirični avanturizem (5)

Čitalnica Pri pesniški duši / www.lirikonfest-velenje.si