Lirikonfestovo spletnodebatno književno omizje 2017 – refleksije o liričnem avanturizmu (6): Katja Zakrajšek


 LIRIKONFESTOVO SPLETNODEBATNO KNJIŽEVNO OMIZJE 2017
 Refleksije o liričnem avanturizmu (6)
 POEZIJA = POTOVANJE / AVANTURIZEM = POEZIJA 
 Izrazno-prevodne nemoči liričnega avanturizma?

KATJA ZAKRAJŠEK: PESNIŠKA IN ETIČNA GESTA WARSAN SHIRE

Če govorimo o branju in prevajanju poezije iz drugih dežel govorimo kot o avanturi, pustolovščini, govorimo o tem kot o privlačno vznemirljivem potovanju. Ob tem beseda »avantura« še bolj kot spoznavanje zanimivosti in znamenitosti neke dežele (kulture, literature) implicira potovanje kot adrenalinski podvig. Včasih to mogoče drži.

Ob poeziji Warsan Shire pa ta implikacija zazveni razglašeno že zato, ker jo prežema kolektivna izkušnja potovanj, ki so natančno nasprotje svobodno izbrane avanture: izgnanstva, begunstva, tujstva, nelagodnega prehajanja med deželami, družbami in kulturami, v katerem migrant(ka) ni nikjer zares in neproblematično doma.

Vstopiti v njena besedila, med mnoštvo glasov vseh teh (pretežno) žensk, sorodnic, prijateljic, naključnih znank in neznank vseh generacij – pesmi Warsan Shire pogosto temeljijo na zgodbah in pričevanjih ljudi iz njene skupnosti –, in pričakovati literarni ekvivalent pustolovščine, bi bil nesporazum. Pesniška in etična gesta Warsan Shire je v tem, da bralca ali bralko vsaj za čas pesmi povabi k vstopu v izkušnjo, zgodbo druge(ga), ki jo je pomembno povedati ne zato, ker je vznemirljiva, ampak zato, ker je sicer pogosto zamolčana, prezrta ali utišana, izrinjena za bariero drugega jezika ali v molk.

Katja Zakrajšek – Lirikonfestova lavreatka – Lirikonov zlat 2017
mednarodno festivalno književno priznanje za vrhunske revijalne prevode poezije XXI. st.

 DEBATIRAJ / REPLICIRAJ –  refleksije na debatna izhodišča in replike na spletno objavljene refleksije Lirikonfestovega književnega omizja o »liričnem avanturizmu« pošljite na lirikonfest@gmail.com

Lirikonfestova galerija / Ksenija Mikor / 21 pogledov na lirični avanturizem (6)

Čitalnica Pri pesniški duši / www.lirikonfest-velenje.si