Lirikonfestovo spletnodebatno književno omizje 2017 – refleksije o liričnem avanturizmu (8): Zoran Pevec


LIRIKONFESTOVO SPLETNODEBATNO KNJIŽEVNO OMIZJE 2017
Refleksije o liričnem avanturizmu (8)
POEZIJA = POTOVANJE / AVANTURIZEM = POEZIJA
Je pesnik še pustolovec?

ZORAN PEVEC: ALI POTREBUJE PESNIŠKI GENIJ ZA SVOJE USTVARJANJE PUSTOLOVSKE, PIVSKE IPD. SPODBUDE

Naslovno vprašanje najprej navaja k vrsti novih vprašanj: Kdo in kaj je v današnjih časih pustolovec, avanturist? Je to morda svetovni popotnik, ki raziskuje nove kraje in išče nova doživetja, je to raziskovalec različnih družabnih omrežij, morda nekakšen sodobni boem, upornik … No, boemstvo je najverjetneje preživeti pojem, še posebej, če je povezan z uporništvom in protestom proti družbenim normam. V takšnem primeru lahko verjetno prej kot o avanturizmu govorimo o subkulturah, skvotih, različnih feminističnih, queer in drugih aktivističnih gibanjih. Je morda v zvezi s književnim avanturizmom možno govoriti o »Žejni muzi«, kakor je naslov razmisleka Toma Dardisa o pivskih navadah uveljavljenih književnikov, ki je bil pred leti objavljen v reviji Literatura. V tem članku so zapisani pivski pohodi pesnikov od Baudelairerja do Bukowskega in drugih. Tudi pri nas bi utegnil biti spisek pesnikov in pisateljev, ki so jih vodile »žejne muze«, kar obsežen. Kdo ne pozna podobnih Prešernovih in Cankarjevih pustolovščin ali od sodobnejših npr. Strniševih pivskih podvigov.

A vendar, ali potrebuje pesniški genij za svoje ustvarjanje pustolovske, pivske in podobne spodbude … Poznamo namreč tudi vrsto avtorjev, ki niso nikoli zapustili svojega domačega kraja in ne slovijo po kakšnih izrazitih pijanskih ali uporniških »dosežkih«. In zagotovo ne drži, kot si predstavljajo »ljudje z ulice«, da književniki uživajo opojne substance tudi med samim pisanjem. Nemogoče je npr. vinjen napisati sonet z zapleteno strukturo. In ali je za svoje pisanje npr. Francis OʼHara potreboval avanturistična potovanja v neznane kraje, ko je »pesnik mesta« v poeziji vendarle zapisoval vsakdanje dogodke in oglede kulturnih znamenitosti v muzejih? Pesnik je zanj navaden človek, ki piše v pogovornem jeziku, stoji sredi mesta in »dela« pesem.

Na koncu lahko torej približno ugotovim, da velja pravzaprav oboje: nekateri ustvarjalci za svoje delo potrebujejo pustolovski potep in avanturistične dogodivščine, so pa tudi drugi, ki tega nujno ne potrebujejo. Pomembno je najverjetneje to, da se avanturistična dogodivščina udejanji v ustvarjalčevi domišljiji, ki pa jo je konec koncev vendarle treba znati predvsem primerno zapisati.

Zoran Pevec – Lirikonfestov lavreat – velenjica-čaša nesmrtnosti 2013
za vrhunski 10-letni pesniški opus v XXI. st.

DEBATIRAJ / REPLICIRAJrefleksije na debatna izhodišča in replike na spletno objavljene refleksije Lirikonfestovega književnega omizja o »liričnem avanturizmu« pošljite na lirikonfest@gmail.com

Lirikonfestova galerija / Ksenija Mikor / 21 pogledov na lirični avanturizem (8)

Čitalnica Pri pesniški duši / www.lirikonfest-velenje.si