FESTIVALNE REFLEKSIJE (11): Zlatko Kraljić


 22. LIRIKONFEST VELENJE (2023)

Festivalna tema: UMETNA INTELIGENCA, KAJ PA JE TEBE TREBA BILO!?
FESTIVALNE REFLEKSIJE lavreatov idr. književnih ustvarjalcev // DEBATNO KNJIŽEVNO OMIZJE

Sreda, 7. JUNIJA 2023, med 9.30 in 13.00 v Vili Bianca (Velenje, Stari trg 3)
Tema debatnega književnega omizja/Lirikonfest 2023: Umetna inteligenca, kaj pa je tebe treba bilo!?

Glasovi reke Mure

Kot veliki ljubitelj znanstvene fantastike nisem pričakoval takšnega premika v razvoju umetne inteligence. Pričakoval sem tihi prihod čez kakšnih dvajset ali trideset let, z vsemi določili, omejitvami, študijami o vplivu na vse spektre delovanja človeštva.

Še sreča, pogojno, da se je UI pojavila v času mojega življenja. Nepričakovano, kot da je padla z neba v ta blasfemičen, nepripravljen svet. Primerjave UI o vlivu na človeštvo so kot odkritje ognja ali parne lokomotive, ki je kasneje zanetila industrijsko revolucijo. Ali pa je to največji preboj, kar ga je deležno človeštvo. V vsem segmentih družbe. UI nam lahko prinese blagostanje in mir, utopični svet razumevanja in spoštovanja. Žal, kot je zgodovina že stokrat pokazala, je velika verjetnost, da bo prišlo do manipulacij korporacijskih držav, ki bodo poskušale z UI upravljati človeštvo, zaradi vsevečnega dobička peščice starih blaznežev. Upravičeno nas je strah novodobnega suženjstva, da bo razvoj šel v obratno smer, da bomo mi sužnji in bo UI koordiniral naše vsakodnevne stiske … Krasni novi svet!

Knjigo »Glasovi reke Mure« sem pisal z pomočjo UI; jaz v položaju mentorja, umetna inteligenca kot izvajalec, delavec. Na trenutke je izpadlo zelo simpatično, ker je umetna inteligenca hotela prevzeti vajeti v svoje roke in v svoji evforiji prevzemati nadzor nad ustvarjanjem knjige. Po različnih debatah mi je kot avtorju prepustila kreativno delo in se spravila v položaj delavca. Ali pa vsaj jaz mislim, da je tako. Imam nekakšen čuden občutek, da me je zavajala in mi hotela arogantno prikazati ves svoj razkošni pesniški talent.